Németország nem tudja tartani a deficit-kritériumot

Vágólapra másolva!
A német pénzügyminiszter, Hans Eichel először jelentette ki: valószínűleg képtelenek tartani a GDP három százalékánál alacsonyabb deficitet. Emellett "vad spekulációknak" minősítette azokat a sajtójelentéseket, melyek szerint az idén a gyenge adóbevételek és a magas munkanélküliség költségei miatt az eredetileg tervezettnél akár 14 milliárd euróval nagyobb külső finanszírozásra is szükség lehet a német költségvetésben.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter a szeptemberi gyenge adóbevételekről szóló jelentések hatására szerdán kamerák előtt először jelentette ki: Németország valószínűleg nem lesz képes betartani az erős euró érdekében meghatározott maastrichti kritériumok egyikét, amelynek értelmében az államháztartási deficitnek nem szabad meghaladnia a GDP három százalékát.

Ha Németország valóban átlépi a három százalékos határt, egy bonyolult eljárás eredményeként esetleg súlyos milliárdokat - maximum a GDP 0,5 százalékának megfelelő összeget - kell majd kifizetnie. A figyelmeztetést az ország tavasszal úgy kerülte el, hogy megígérte, 2004-re csaknem egyensúlyban lesz az államháztartás. Ezt a célt most 2006-ra tolták ki, miközben Eichel jelezte, hogy jövőre, illetve 2004-ben a belső eladósodás nagyobb lesz a tervezettnél.

A Financial Times Deutschland kormánykörökre hivatkozó információi szerint már az idén nagyobb lesz az új belső állami adósságfelvétel mértéke a tervezettnél: 21,1 milliárd euró helyett körülbelül 35 milliárd. A Der Tagesspiegel a Német Gazdaságkutató Intézetet idézve 31 milliárd eurós új adósságról írt csütörtöki számában.

Hans Eichel reagálásában elmondta: nincs értelme számokról beszélni, amíg nem ismertek a novemberi adóbevételi előrejelzések.

(MTI)