Prodi: Ostobaság a stabilitási paktum

Vágólapra másolva!
Ostobának és merevnek nevezte a valutauniós deficitkorlátozó szabályokat Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. A párizsi Le Monde-nak adott nyilatkozatában elmondta, ennél intelligensebb szabályozókra és nagyobb rugalmasságra lenne szükség. Ugyanakkor kifejtette, hogy mindenképpen rendben kell tartani az egyes tagországok pénzügyeit, és ez a rendszer teremti meg a valutarendszer egységét.
Vágólapra másolva!

Prodi szerint ha nem lenne érvényben a nemzeti államháztartási deficitek felső határát a GDP-érték 3 százalékában meghatározó szabály, elkerülhetetlenek lennének az ennél jóval nagyobb túllépések.

A Reuters szerint Prodi ezzel burkoltan Franciaországot rótta meg, amiért az vonakodik megtenni a deficit csökkentéséhez szükséges lépéseket. A Bizottság élesen bírálta a 2003-ra szóló francia költségvetési tervezetet, amely az ideihez hasonlóan jövőre is 2,6 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Ezen kívül a legnagyobb eurógazdaság, Németország pénzügyminisztere először ismerte el, hogy a német államháztartás deficitje az idén túllépheti a 3 százalékos küszöböt.

(MTI)

Korábban: