Milliárdok a helytelen vezetői döntések ellen

Vágólapra másolva!
Az utóbbi néhány évben Magyarországon is jelentősen megnőtt a vezetői-felelősségbiztosításokkal kapcsolatos kárbejelentések száma. Az új szerződések kötésénél a biztosítók egyre óvatosabbak, de még az egyre magasabb díjak ellenére is sok cég milliárdos értékben vállal felelősséget rossz vezetői döntésekért - írja szombati számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A vezetők rossz döntései ellen védő biztosítási konstrukciókat elsősorban nagyvállalatok, tőzsdén bejegyzett cégek, és olyan iparágakban tevékenykedő vállalatok választják, amelyek manapság nehezebb helyzetben vannak. A cégek a menedzserek hanyagsága, rossz döntései, téves nyilatkozatai, vagy hatáskör túllépése ellen biztosítják magukat.

Déri Katalin, az Allianz-Hungária biztosító főosztályvezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy ennél a biztosítás-fajtánál meglehetősen ritka a káresemény, azonban rendszerint igen nagy összegű. Az Allianz, vagy például az Ahico akár több milliárd forintig is vállalja ilyen biztosítások kötését.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint Magyarországon sok olyan cég is kötne vezetői-felelősségbiztosítást, amely zűrös anyagi helyzettel rendelkezik, de ezeket a cégeket, csak nagyon nagy összegért biztosítják a biztosítók, amennyiben egyáltalán elvállalják.

A biztosítások iránt megnőtt igény azzal magyarázható, az értékpapír törvény, a csőd-törvény, a verseny-törvény, illetve az új gazdasági törvény a korábbiaknál jóval szigorúbban határozza meg a vezetők felelősségét. A cégek ezért legtöbbször az igazgatósági, illetve a felügyelő-bizottsági tagokra kötnek biztosítást.

A biztosított vállalat esetében jelentős kockázatot jelenthet a menedzserek egészségügyi helyzete. Mivel a kockázatot jelentősen megnövelheti, ha egy betegséget nem diagnosztizálnak időben, ezért a vállalatok rendszeres teljes körű orvosi vizsgálatot írnak elő alkalmazottaik számára. A foglalkozás-egészségügyi ellátásokat általában multinacionális cégek, bankok veszik igénybe

A biztosítási díjakat nagy diszkrécióval kezelik a biztosítók, de tény, hogy az elmúlt években nem ritkán 100-400 százalékkal is megnőttek a díjak. A hazai biztosítók többsége egyébként a nagy összegű biztosításokra egyedi viszontbiztosításokat vesznek, vagy pedig saját anyacégükön keresztül oldják meg a kockázat elhelyezését - mondta a Népszabadságnak Kálly Benjámin, az Ahico igazgatója.

A vezetői felelősségbiztosításokban rejlő hatalmas kockázatokat jól mutatja, hogy Európában és a tengerentúlon is több biztosító megszüntette ezt az üzletágát - írja a Népszabadság.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Biztosítás - Az Üzleti Negyed rovata