Adókedvezményekkel csábítják az off-shore cégeket

Vágólapra másolva!
A magyar kormány a régió többi országához hasonlóan azt szeretné elérni, hogy az off-shore cégek továbbra is az országban maradjanak, és Magyarország regionális finanszírozási központtá alakuljon. Ennek érdekében a jövőben számos adókedvezményt kapnak ezek a társaságok - írja keddi számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon jelenleg működő off-shore cégek főként finanszírozási és jogdíjbeszedési tevékenységet folytatnak. A kormány most úgy próbálja maradásra bírni ezeket a cégeket, hogy a társasági adóról szóló törvény módosításával a kapcsolt vállalatok a beszedett és a kifizetett kamatok közti különbség felét - pozitív szaldó esetén - leírhatják az adóalapból - mondta a Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakértő.

A negatív kamatkülönbözet a tervek szerint ugyanakkor növelné az adóalapot. Ez ellen az intézkedés ellen tiltakoznak a külföldi tulajdonú cégek, mivel szerintük az alultőkésítettségi előírás amúgy is érvényben van, és az kimondja, hogy egy vállalatot nem lehet túlzott mértékben banki kölcsönökből finanszírozni.

A kamatkülönbözet 50 százalékának leírhatóságával a kormány azt próbálja elérni, hogy a külföldi cégek Magyarországról, magyar hitelekből finanszírozzák leányvállalataikat.

Ehhez kapcsolódik az az újonnan bevezetésre kerülő adókedvezmény is, amely a külföldi vállalatok számára lehetővé teszi, hogy a tőzsdei ügyletekből származó nyereség 50 százaléka szintén csökkentené az adóalapot. A kedvezmény a hazai tőkepiac fellendítését is elősegítheti.

Ugyancsak leírható lesz az adóalapból a jogdíjbevételek 50 százaléka, és ez a kedvezmény nemcsak a kapcsolt cégekre, hanem minden társaságra vonatkozik - írja a Napi Gazdaság.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Hazánk off-shore paradicsom maradna
(2002. október 3.)