Pénzhiány miatt nem elég hatékony az amerikai felügyelet

Vágólapra másolva!
Az amerikai befektetők körében kezd megcsappanni a bizalom az értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) iránt. Ennek oka az, hogy Bush elnök három hónappal azután, hogy aláírta a SEC költségvetésének megemelését, máris mintha meggondolta volna magát a felügyeletnek nyújtandó támogatás összegéről, írja a CNN Money. Pedig a költségvetési injekció pontosan azért vált olyan sürgetővé, hogy a SEC hatékonyabban tudja ellátni a cégek ellenőrzését, és így a befektetők védelmét.
Vágólapra másolva!

Az Enron- és WorldCom-botrányok nyomán született, úgynevezett "Sarbanes-Oxley reformtörvény" idén nyáron került a kongresszus elé, és 776 millió dolláros költségvetést javasolt a felügyelet számára. Ezt a 77 százalékos támogatás-emelést a képviselőház el is fogadta, mert egyetértett azzal, hogy az összeg elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a felügyelet hatékonyan tudjon működni.

A 2003-as szövetségi büdzsé vitájának közepette viszont Bush elnök egy új kéréssel fordult a kongresszushoz, méghozzá azzal, hogy 568 millió dollárt juttasson a SEC-nek a következő évben. Ez a Bush elnök által június 30-án aláírt törvényben foglalt 77 százalékos helyett csak 30 százalékos támogatás-növekedés lenne. A Fehér Ház költségvetésért felelős szóvivője, Amy Call szerint ez a pénz is elegendő lenne a SEC-nek. Ezenkívül, mondta Call, az összeg megegyezik azzal, amit a SEC elnöke, Harvey Pitt kért júliusban. Harvey Pittet maga Bush nevezte ki a SEC élére.

Hátratekert kézzel elég a kevesebb is

Az amerikai fogyasztók szövetsége szerint Pittre nyomást gyakorol a Bush-adminisztráció, és ezért mondott kisebb összeget. A szövetség igazgatója, Barbara Roper szerint Harvey Pitt "a háta közepéig hátratekert karral" kért csupán 30 százalékos emelést.

A szövetség adatai szerint a SEC-nek nincsenek meg a szükséges erőforrásai, hogy hathatósan végezze munkáját: 1980-ban a felügyelet minden vállalat pénzügyi jelentését átvizsgálta, míg 2000-ben azoknak már csak 15 százalékát. Az Enron jelentéseit 1997 óta nem vizsgálták - mondta Roper.

A SEC jelenleg 438 millió dolláros költségvetéssel dolgozik, amihez 30 millió dolláros különleges segélyt kapott. Amíg a kongresszusban nem dől el a jövő évi költségvetési vita, ebből az összegből kell kigazdálkodnia a működéshez szükséges szervezeti változtatásokat. Kevés olyan elemző akad, aki szerint az összeg elegendő, egyesek szerint jövő márciusig tart csak ki.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: