Medgyessy nem teljesen elégedett az uniós ajánlattal

Vágólapra másolva!
A magyar kormány örül annak, hogy egyértelművé vált az unió álláspontja a bővítés pénzügyi kérdéseivel kapcsolatban, és hogy a csatlakozás után az ország nem lesz nettó befizető az uniós kasszába - mondta Medgyessy Péter a koppenhágai tagjelölti csúcstalálkozó után. A miniszterelnök a kínált agrártámogatásokkal és a termelési kvótákkal kapcsolatban nem volt ennyire elégedett.
Vágólapra másolva!

A Brüsszelben született megállapodások legnagyobb értéke az, hogy egyértelművé vált az unió álláspontja, és ezen az alapon már lehet tárgyalni. Előrelépés, hogy a közös álláspont szerint az újonnan csatlakozó országok is hozzájuthatnak a közvetlen mezőgazdasági támogatásokhoz. További pozitívum, hogy már tagságuk első évében javulnia kell az uniós költségvetéshez viszonyított nettó pozíciójuknak. Fontos eredmény végül az is, hogy az EU a strukturális és kohéziós alapokból is kész jelentős előleget fizetni az új tagállamoknak - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn, miután részt vett az EU soros elnöksége és a tagjelölt országok koppenhágai csúcstalálkozóján.

A negatívumok közül a miniszterelnök azt emelte ki, hogy az EU változatlanul tízéves átmeneti időszak után kívánja bevezetni a közvetlen mezőgazdasági támogatásokat, amit Magyarország - de a többi tagjelölt is - nagyon hosszúnak tart. Szerinte itt egyensúlyt kell teremteni: ha Magyarország a kívánt mértékben járul hozzá az uniós költségvetéshez, akkor a támogatásokból is ennek megfelelően kell részesülnie. A tárgyalások mezőgazdasági fejezetéhez tartozik még a termelési kvóták ügye, ahol Magyarország ugyancsak javítani szeretne az unió eddigi ajánlatain.

Kovács László külügyminiszter a megbeszélés után emlékeztetett: a hétfői megbeszélés a tárgyalások kezdetét jelenti, az uniós ajánlat pedig nem tekinthető véglegesnek.

Medgyessy lát mozgásteret

Medgyessy Péter elmondta azt is, hogy a kormány a strukturális alapok, a vidékfejlesztési támogatások növelésében lát még kihasználható mozgásteret. Emellett természetesen törekedni fog az agrártámogatások bevezetésére szánt tízéves átmeneti időszak lerövidítésére.

Az általános érvényű problémákon túl Magyarországot és Csehországot külön és továbbra is összeköti az a sérelem, hogy az európai parlamenti helyek elosztásakor rosszabbul jártak, mint a velük gyakorlatilag azonos népességű tagállamok. A további tárgyalásokon e probléma orvoslása is feladat lesz - mondta a kormányfő.

(MTI)

Ajánlat: