Az IMF csökkentette az euróövezet növekedési kilátását

Vágólapra másolva!
Kedden csökkentette az euróövezetre adott idei és jövő évi növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely szerint a valutauniós jegybanknak fontolóra kellene vennie a monetáris alapállás enyhítését.
Vágólapra másolva!

A térségről kiadott éves jelentésében az IMF 0,75 százalékos gazdasági növekedést jósolt 2002-re az alig egy hónapja közzétett 0,9 százalékos prognózis helyett. A 2003-ra szóló előrejelzés 2,0 százalékra módosult a korábbi 2,3 százalékról.

A jelentés szerint a szervezet arra számít, hogy a növekedés jövőre a fogyasztás erősödésével felgyorsul, de ezt a kilátást továbbra is jelentős, lefelé ható kockázatok terhelik, például más térségek gyengesége, a folytatódó tőkepiaci viharok, a magas olajárak és az esetleges háború Irakkal.

Az IMF szerint e kockázatok miatt helyes lenne, ha a valutauniós jegybank (EKB) egyértelműen enyhítésre hajlóra módosítaná monetáris alapállását; néhány térségi IMF-igazgató egyenesen közeli kamatcsökkentést tartana kívánatosnak - áll a jelentésben.

Az EKB a várakozásnak megfelelően legutóbbi, október elején tartott ülésén is változatlanul hagyta kamatait, vagyis az irányadó ráta, a változó kamatú repotendereken alkalmazott kéthetes refinanszírozási kamatminimum 3,25 százalék, a marginális hitelkamat 4,25 százalék, a betéti kamat 2,25 százalék maradt. A bank legutóbb tavaly november 8-án hajtott végre 50 bázispontos kamatcsökkentést.

Az IMF keddi jelentése szerint az újabb kamatcsökkentés szükségességébe vetett hitet alátámasztja az is, hogy a valutaalap jövőre már csak 1,5 százalékos fogyasztói szintű inflációt tart valószínűnek az euróövezetben az idei évre várt 2,0 százalék körüli ütem után.

(MTI)