Európai kamatcsökkentést sürget a valutaalap

Vágólapra másolva!
Csökkentette az eurózóna várható GDP-növekedésére adott előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. A szervezet sürgette az Európai Központi Bankot, hogy mérsékelje irányadó kamatát a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében és kiállt az utóbbi időben sokszor bírált uniós stabilitási paktum mellett - adta hírül a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A korábbi 0,9 helyett már csak 0,75 százalékos gazdasági növekedésre számít az euróövezetben idén a Nemzetközi Valutaalap (IMF), míg a szervezet szerint jövőre az euróövezet GDP-je mindössze 2 százalékkal bővül 2003-ban a korábban jósolt 2,3 százalék helyett.

Michael Deppler, a valutaalap európai részlegének vezetője azt mondta, hogy a romló gazdasági környezet ellensúlyozása érdekében a valutauniós jegybanknak további alapkamat-csökkentéssel kéne élénkítenie az euróövezet gazdaságát. A BBC emlékeztet: legutóbb tavaly októberben csökkentette irányadó kamatát az Európai Központi Bank; az alapkamat azóta 3,25 százalékos. A jegybank azóta az inflációs veszélyre hivatkozva nem élt a gazdaságélénkítés lehetőségével.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

IMF

Európai Központi Bank

Korábban:

Prodi: Ostobaság a stabilitási paktum
(2002. október 17.)