Közel 9 százalékos lehet az államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
Az előző kormány nem számolt el néhány kiadást, ezért az államháztartás idei, GDP-arányos hiánya "meg nem ismétlődő elemek" nélkül 5,7 százalékos lesz, ami "egyszeri tételekkel" további 2-3 százalékkal is nőhet - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök az MSZP frakciójának szerdai ülésén.
Vágólapra másolva!

A kormányfő közölte: 2003-ban nem lesz szükség megszorító intézkedésekre. A költségvetésben a GDP 4 százalékos és a fogyasztói árak 4,5-5 százalékos emelkedésével számolnak, míg a tervek szerint az államháztartási hiány a GDP 4,5 százalékára mérséklődik.

A 2003-as év költségvetésének prioritásai közül a kormányfő kiemelte a család- és gyermektámogatásokat, amire jövőre 12,5 százalékkal nagyobb összeget biztosít a kormány.

Medgyessy Péter elmondta azt is, hogy az átlagos adóterhelés 22,9 százalékról 20,5 százalékra csökken 2003-ban.

A kormány elfogadta a 2003-as költségvetés tervezetét


A kabinet kedden áttekintette és technikai módosításokkal elfogadta a 2003. évi költségvetésről szóló kormány-előterjesztést - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A büdzsé szövegének technikai véglegesítése szerdán megtörténik, és László Csaba pénzügyminiszter a törvényben előírt határidő napján, október 31-én az Országgyűlésnek benyújtja az előterjesztést.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Takarékos költségvetést ígér a kormány
(2002. október 22.)