Továbbra is sok új cég alakul

Vágólapra másolva!
A működő gazdasági szervezetek száma 2002 harmadik negyedévében több mint 15 ezerrel nőtt, ezen belül a társas és egyéni vállalkozások száma közel azonos mértékben, 7 és fél ezerrel emelkedett egy év alatt - közölte honlapján a KSH szerdán.
Vágólapra másolva!

A növekedés mértéke elmarad a tavalyi év azonos időszakától, amikor a működő gazdasági szervezetek száma közel 17 és fél ezerrel emelkedett. Idén szeptember végén több mint 373 ezer társas vállalkozást tartottak nyilván, az egy évvel korábbi 362 ezer után. A működő egyéni vállalkozások száma 462 ezerről 469 ezerre emelkedett.

A negyedév végén a költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek és a nonprofit szervezetek száma az összes gazdasági szervezet számának 9 százaléka volt; a tövvi cég 44 százaléka társas, 56 százaléka pedig egyéni vállalkozás volt. Az arányok érdemben ne változtak az elmúlt években.

A vállalkozások 39 százaléka a közép-magyarországi, közel 12 százaléka az észak-alföldi és a dél-alföldi, míg 9-10 százaléka a többi régióban működött.

Főtevékenység szerint a legtöbb működő vállalkozás az "Ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás" nemzetgazdasági ágban tevékenykedett (arányuk 29,5%), ezt követte a "Kereskedelem, javítás"(23,1%), majd közel azonos arányban az "Ipa" (9,8%) és az "Építőipar" (8,8%) nemzetgazdasági ág.

Létszám-kategóriák szerint a harmadik negyedév végén a működő vállalkozások legnagyobb része foglalkoztatott nélkül (vagy ismeretlen számú foglalkoztatottal) tevékenykedett (63,7%), és jelentős arányt képviseltek még az 1–9 fős vállalkozások (32,5%) is.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KSH