Estek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak árszínvonala szeptemberben 0,1 százalékkal mérséklődött augusztushoz képest, a belföldi értékesítési árak 0,6 százalékos növekedéséből és az exportértékesítési árak 0,6 százalékos csökkenéséből adódóan. Az ipari termelői árak 1,8 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az idei év első kilenc hónapjában az ipari termelői árak mintegy 2 százalékkal mérséklődtek, a belföldi értékesítési árak 0,2 százalékkal nőttek, míg az exportárak 4,3 százalékkal csökkentek.

A belföldi értékesítési árak alakulását szeptemberben a feldolgozóipari árak átlagosan 0,8 százalékkal emelkedő mértéke határozta meg. A legerőteljesebb áremelkedés, 4,4 százalékos, a kőolaj-feldolgozó ágazatban volt, meghaladva a vegyipari ágazatokban mért 2,8 százalékos növekedést.

A jelentős hányadot képviselő élelmiszer, ital, dohánytermék ágazatban 0,6 százalékkal növekedtek az árak szeptemberben egy hónap alatt. Csökkenő árak jellemezték a villamosgép-, műszer-, továbbá a járműgyártást.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: