Makrovita miatt csúszik a mikrohitel

Vágólapra másolva!
A korábbi bejelentéssel ellentétben nem indul el november elején Budapest Kisvállalkozói Hitelprogram. A késés oka az, hogy a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) nem azt a szerződést írta alá, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium már jóváhagyott, illetve a saját kuratóriuma megtárgyalt - közölte a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriuma.
Vágólapra másolva!

Az MVA által aláírt szerződés alapján a BVK-nak el kellene fogadnia az új mikrohitel-kézikönyvet, amely továbbra is számukra elfogadhatatlan elemeket tartalmaz, mondta a BVK elnöke, Nagy Ákos. Ilyen elem a kuratórium szerint például az, hogy a hitelkihelyezést elbíráló BVK-nak felelnie kellene a hitelt felvevő cég sikerességéért.

A gazdasági minisztérium közbelépésére várnak a vita eldöntésében, mondta Nagy Ákos. A Budapest Kisvállalkozói Hitelprogram akkor indulna, ha az MVA változtatna álláspontján, közölte a BVK kuratóriuma.

Az MVA közleménye a mikrohitellel kapcsolatban viszont úgy fogalmaz: az alapítvány kuratóriuma október 2-i ülésén megtárgyalta a BVK által előterjesztett szerződéstervezetet és meghozta azokat a döntéseket, amelyek szükségesek a program elindulásához. Az MVA hozzájárult az 1993-as mikrohitel kézikönyv több ponton történő módosításához, így mód nyílik a BVK-nál lévő korábbi mikrohitel források hasznosítására e komplex program finanszírozásának egyik részelemeként. A kuratórium döntése értelmében e konstrukciós változásokról értesíteni szükséges az EU Delegációt, és meg kell szerezni hozzájárulásukat ahhoz, hogy az induló BVK programban nem az eredeti céltól némileg eltérően kerüljön felhasználásra a mikrohitel programra korábban biztosított Phare források egy része.

A kuratórium által jóváhagyott szerződést, amely lehetővé teszi a program elindulását, az MVA aláírva megküldte a BVK-nak. A BVK szerződéstervezetének egy pontja jogi aggályok és a GKM és az MVA - szakvélemények által alátámasztott - kifogása miatt ebből kimaradt, de ez nem érinti a program elindítását - áll az MVA közlményében.

(MTI)