Argentína nem tudott megállapodni az IMF-fel

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója szerint a múlt héten intenzív tárgyalásokat folytattak Argentína képviselőivel a latin-amerikai ország pénzügyi megsegítéséről, de egy erről szóló megállapodás egyelőre elég távoli a felek alapvető nézetkülönbsége miatt.
Vágólapra másolva!

A megállapodás hiánya függőben tarthatja a másik washingtoni nemzetközi pénzügyi szervezet, a Világbank felé fennálló 800 millió dolláros kötelezettség kifizetését a november 9-i határidőre. A különbségek Argentínának a válságból kijutását biztosító lépésekkel kapcsolatosak. Az argentin kormányzat el szeretné kerülné az adók emelését, konkrétan a villamos áramra, az olyan mértékű emelést mindenképp, amit az IMF javasol. Az infláció megfékezésével kapcsolatos nézetek terén is jelentősek a differenciák.

Duhalde argentin elnök a hét végén kijelentette, hogy keresi a megoldást az IMF-fel, de nem fog aláírni egy olyan megállapodást vele, amely országa gazdaságának éledezését kockára teszi. Erre figyelmeztette gazdasági miniszterét, Lavagnát, aki a múlt héten Washingtonban járt és aki nem csupán az adóemelés, de az árfolyamellenőrzés és a közszolgáltatások 30 százalékos IMF által javasolt drágítása kérdésében sem tudott kiutat találni a tárgyalások zsákutcájából. Lavagna a törlesztésre esedékes tartozások átütemezését szeretné, olyan megoldást, amitől a pezó árfolyama feltornászható és közben a jóléti kiadások növelhetők.

(MTI)

Korábban:

Időt kapott Argentína a valutaalaptól
(2002. szeptember 6.)

Súlyosbítja az argentin válságot a Legfelső Bíróság döntése
(2002. augusztus 23.)