A Standard and Poor's leminősítette Csehországot

Vágólapra másolva!
A Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő kedden visszaminősítette Csehország koronában kibocsátott hosszú és rövid futamú szuverén adósságát, mert megítélése szerint a kormánykoalíció túlságosan ingatag a költségvetési reformok megvalósíthatósága szempontjából.
Vágólapra másolva!

A hosszú lejáratú, koronában fennálló adósságok felső minősítési határa az eddigi AA mínuszról egy fokozattal A pluszra, a rövid lejáratúaké A-1 pluszról A-1-re módosul. A cég ugyanakkor megerősítette a hosszú és rövid devizaadósi A mínusz/A-2-es besorolást; az összes osztályzat kilátása stabil.

A Londonban kiadott indoklás szerint a mindössze egy fős parlamenti többséggel bíró gyenge kormánykoalíció - és annak jóléti politikája - miatt kérdéses, hogy meglesz-e az akarat a nehéz, de fontos költségvetési reformok végrehajtására, amely elengedhetetlen lenne a gazdaság finanszírozhatóságának fenntartásához.

Az elemzés szerint jelentősen késhet a nyugdíj- és az egészségügyi rendszer, valamint egyéb szociális kiadási intézmények reformja, ráadásul olyan időszakban, amikor várhatóan meredeken csökken az államháztartási hiány nem adóssággeneráló külső finanszírozhatósága. A késés miatt gyors eróziónak indulhat az ország középtávú költségvetési rugalmassága - áll a Standard and Poor's jelentésében, amely szerint az idén a GDP-érték 8,6 százalékát is elérheti a cseh költségvetés éves hiánya.

(MTI)

Ajánlat: