Uniós eljárás indult Portugália ellen

Vágólapra másolva!
A felső tűréshatárt túllépő államháztartási hiány gyorsabb leépítésére utasították kedden Portugáliát az Európai Unió pénzügyminiszterei. A korábbi bizottsági javaslat értelmében hivatalosan is elkezdődött a túl magas költségvetési hiány miatt Lisszabon ellen indítandó eljárás.
Vágólapra másolva!

A portugál államháztartás hiánya tavaly elérte a GDP 4,1 százalékát, jóllehet a maastrichti stabilitási paktum 3 százalékban határozza meg a még elviselhetőnek tekintett legmagasabb arányt. A pénzügyminiszterek kedden arra szólították fel Lisszabont, hogy az EU-bizottság által javasolt jövő márciusi határidőnél is hamarabb, már 2002 végére csökkentse e szint alá a költségvetési deficitjét.

Az 3 százalékos határt túllépő valutauniós országokkal szemben a bizottság eljárást kezdeményez, amely végső soron súlyos pénzbírság kirovásához vezethet. A folyamat azonban csak hosszabb idő után, részletesen szabályozott állomásokon keresztül juthat el erre a pontra, s az érintett országok előbb minden esetben lehetőséget kapnak a hiány leszorítására.

(MTI)

Korábban:

Prodi: Ostobaság a stabilitási paktum
(2002. október 17.)