Európa nem követte az amerikai kamatvágást

Vágólapra másolva!
Az előzetes elemzői várakozásoknak megfelelően sem az Európai Központi Bank, sem pedig a brit jegybank nem követte az amerikai Fed példáját, és nem változtatott alapkamatán. A jegybankok döntéshozói az inflációtól jobban tartanak, mint a gazdasági növekedés megtorpanásától.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank döntéshozói csütörtöki ülésükön nem csökkentették a valutauniós alapkamatot, ami így továbbra is 3,25 százalékos. A brit jegybank, a Bank of England vezetői is hasonlóan döntöttek, az alapkamat a szigetországban 4 százalékos maradt. Szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed radikálisan, 50 bázisponttal, 1,25 százalékosra csökkentette irányadó kamatát.

Bár az alacsony gazdasági növekedés és az európai és az amerikai kamatszint közötti különbség miatt egyre nagyobb nyomás nehezedett az Európai Központi Bankra (EKB) a radikális kamatvágás érdekében, a jegybank döntéshozói az inflációs nyomásra hivatkozva nem csökkentettek kamatot. A pénzromlás üteme a valutaunióban ugyanis az EKB által kívánatosnak tartott 2 százaléknál magasabb.

Az eurózóna GDP-je a harmadik negyedévben 0,2-0,5 százalékkal bővült negyedéves összevetésben – erősítette meg korábbi becslését az Európai Bizottság csütörtökön. A testület az év utolsó három hónapjában ugyanekkora gazdasági növekedésre számít. A második negyedévben 0,4 százalékkal bővült az euróövezet GDP-je.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: