Tovább bonyolódik az orosz kémbotrány

Vágólapra másolva!
Svédországból kiutasítottak két orosz diplomatát a kábel nélküli távközlési berendezéseket gyártó Ericsson cég kémbotránya ügyében. A stockholmi külügyminisztériumba kérették hétfőn az orosz nagykövetet és közölték vele, hogy nem kívánatos személynek nyilvánították a nagykövetség két, diplomáciai státust élvező alkalmazottját a nemzetbiztonságot is sértő ipari kémkedési üggyel összefüggésben - jelentette be a minisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

A kiutasítottak nevét és beosztását nem árulták el. Svédországban pénteken elrendelték három svéd állampolgár előzetes letartóztatását, mert azzal gyanúsítják őket, hogy ipari titkokat adtak át egy külföldi titkosszolgálatnak. A csoport vezetőjét, az Ericsson cég egyik volt alkalmazottját akkor vették őrizetbe, amikor épp találkozott egy külföldi hírszerzővel.

A volt Ericsson-alkalmazottat "nemzetbiztonságot sértő kémkedéssel" gyanúsítják. A két másik gyanúsított, az óriáscég fejlesztési részlegének alkalmazottai elleni vád ipari kémkedés. Az Ericsson a világ legnagyobb mobiltelefon-hálózati gyártója, de részt vesz a JAS 39 Gripen svéd harci repülőgépek radar- és rakétavezérlési rendszereinek fejlesztésében is.

(MTI)

Ajánlat:

Ericsson

Korábban:

Orosz kémek az Ericssonnál
(2002. november 7.)

Túljegyezték az Ericsson részvényeit
(2002. szeptember 6.)