Az Iparkamara az infrastrukturális beruházásokat növelné

Vágólapra másolva!
Drámai csökkentést jelent, hogy az államháztartás hiányát jövőre a GDP 4,5 százalékára csökkentik az ez évi 9 százalékról - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke sajtótájékoztatón. A kamara szerint a problémát nem elsősorban a jelentős mértékű csökkentés, hanem a hiány szerkezete okozza: a jövő évi deficit 3,5 százalékát kitevő béremelések helyett infrastrukturális beruházásokra lenne szükség.
Vágólapra másolva!

A kamara számításai szerint a jövő évi deficitből 3,5 százalékot a béremelések tesznek ki. Ugyanakkor a kamara szerint az európai uniós felkészülés jegyében elsősorban infrastrukturális beruházásokra, illetve a versenyképesség növelésére lenne szükség.

Az MKIK szerint Magyarországnak engedményt kellene kérnie a maastrichti követelményekből, vagyis elfogadtatni azt az álláspontot, hogy az előírt 3 százalékos hiány felett lehessen a magyar költségvetés, amennyiben ezt infrastrukturális beruházásokra költi az ország.

Jövőre a versenyképesség javítása érdekében az exportvezérelt növekedés feltételeit kellene biztosítani. Parragh László szerint a forint árfolyama tartható a jelenlegi sávban, ami a termelékenység növekedésével már javítana a magyar cégek kivitelének versenyképességén.

Parragh László kiemelte, hogy a közbeszerzéseknél valóban érvényesíteni kellene a magyar vállalkozások 10 százalékos árelőnyét. Emellett az MKIK olyan hitelkonstrukciót is szükségesnek tartana, amely kifejezetten az exportcélú termelés bővítését segíti. A kamaránál úgy látják, hogy a növekedés és a tartós árstabilitás igényli a jelentős exportcélú befektetéseket, aminek érdekében megfontolandó az óvatos eladósodás politikája is.

(MTI)