Argentína nem rendezte tartozását a Világbanknak

Vágólapra másolva!
A Világbank megerősítette, hogy Argentína nem rendezte időben a csütörtökön lejáró 809 millió dolláros adósságát; az argentin kormány csak 79,2 millió dollár kamatot utalt át, de a törzstőkét nem. A Világbank közölte: új hiteleket ezért nem ad meg, és ha egy hónapon belül az ország nem fizet, leállítja a folyó kölcsönök átutalását.
Vágólapra másolva!

Argentínának a 809 millió dollárt eredetileg még október 15-én kellett volna visszafizetnie, de a Világbank akkor 30 nap haladékot adott az adósság teljes rendezésére. A Világbank jelezte: az adósság-visszafizetés elmaradása miatt új hitelek megadásáról szó sem lehet, és ha Argentína a következő 30 nap során nem egyenlíti ki teljes számláját, akkor a leállítja a folyó kölcsönök részleteinek átutalását.

A Reuters argentin kormányzati forrást idézett, aki szerint, ha Argentína most visszafizetné a 809 millió dollár adósságot, akkor az ország devizatartaléka a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által javasolt minimumszint alá csökkenne.

A bejelentésre röviddel azelőtt került sor, hogy Roberto Lavagna argentin gazdasági miniszter két napos megbeszélésre Washingtonba utazott, tárgyalni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel a tervezett pénzügyi segély-megállapodásról.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Argentína kérésének eleget téve haladékot adott Argentínának egy november 22-én esedékes, 140 millió dolláros törlesztésre - jelentette be Anne Krüger, az IMF vezérigazgató-helyettese. Krüger elmondása szerint a Roberto Lavagna argentin gazdasági miniszterrel folytatott washingtoni tárgyalásokon sikerült előrelépni, de maradt még néhány nyitott kérdés; nemzetközi pénzintézetben nem bíznak benne, hogy az argentin kormány teljesíti a vállalásait.

A Dow Jones jelentése szerint az IMF kölcsönprogram elegendő forrást teremtene ahhoz, hogy Argentína visszafizesse az IMF-nek jövőre esedékes tartozását, és hogy új kölcsönmegadásról kezdjen tárgyalni a Világbankkal és az Amerikaközi Fejlesztési Bankkal (IADB).

(MTI)

Korábban:

Argentína nem tudott megállapodni az IMF-fel
(2002. november 4.)