A Standard and Poor's leminősítette Magyarországot

Vágólapra másolva!
A Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő kedden egy fokozattal visszaminősítette Magyarország szuverén hosszú futamú forintadósságát, mivel az elmúlt két év jelentős költségvetési expanziója miatt aggályosnak tartja középtávú államháztartási deficitcélok elérhetőségét.
Vágólapra másolva!

A belső adósság osztályzata a keddi londoni bejelentés szerint az eddigi A pluszról A-ra módosul. A cég egyben megerősítette a hosszú futamú devizaadósság A mínusz osztályzatát, stabil kilátással.

A hitelminősítő indoklása szerint a kormány középtávú stratégiája túlságosan derűlátó: a kabinet jövőre 4,5, 2004-re 3,0 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár az idei évre becsült 8,7 százalék után, míg a Standard and Poor's szerint a deficit jövőre 5,4, 2004-ben pedig 4,3 százalékos lesz az a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt.

A hitelminősítő várakozása szerint az államadósságnak a GDP-értékhez mért aránya idén a tavalyi 53,1 százalékról 56,0 százalékra nő, bár 2005-ig 53,0 százalékra csökken.

A közelgő csatlakozás nem változtat a megítélésen

A hitelminősítő másik - szintén kedden nyilvánosságra hozott - jelentésében közli, hogy riválisával ellentétben csak akkor egyesíti az uniós tagjelölt országok bel- és küladósi osztályzatát, ha az uniós csatlakozás menetrendje ismert. A Moody's a piacok által tényként kezelt uniós bővítésre hivatkozva a múlt héten egyesítette a két osztályzatot, így felértékelte Magyarország devizaadósságát.

A hitelminősítői piac harmadik nagy szereplője, az európai Fitch Ratings inkább az S and P óvatosságával ért egyet: a cég a minap arra figyelmeztetett, hogy a költségvetés és a folyómérleg egyenlegének romlása "hátrányosan érintheti" Magyarország besorolását.

(MTI)

Ajánlat: