Az iparkamara szerint borúlátók a hazai cégek

Vágólapra másolva!
Bizonytalanok és borúlátók a vállalkozások - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemezési Intézete októberi vállalati konjunktúra felmérésének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón kedden.
Vágólapra másolva!

Parragh László szerint az 1693 cég megkérdezésével elkészített felmérés eredményei mögött pszichés öngerjesztő folyamat is húzódik. A gazdaságpolitikának a vállalkozások élénkítését segítő lépéseket kell tennie - tette hozzá. A korábbiakhoz képest némileg visszafogottak a cégek foglalkoztatási szándékai.

Az MKIK felméréséből kiderült, hogy tovább romlottak a cégek üzleti helyzetéről és kilátásairól alkotott vélemények a nyári adatfelvételhez képest. A kamara vállalati bizalmi indexének értéke 1999 óta a legmélyebb szintre süllyedt.

MKIKhttp://www.mkik.hu/

A felmérésből kiderül, hogy továbbra is negatív a cégek jelenlegi jövedelmezőségének megítélése és drámaian romlottak a jövedelmezőség jövőbeni alakulására vonatkozó várakozások. Kevesebb megrendeléssel számolnak a cégek a következő fél évre, mint az előző fél évben, de ez a szint némileg magasabb, mint amit az előző év második fél évében vártak. A jövő év első fél évében a kapacitás-kihasználás kedvezőtlenebb alakulásával számolnak a válaszadók.

Az üzleti helyzetre és jövedelmezőségre vonatkozó várakozások kedvezőbbek, mint egy évvel ezelőtt. Ez azt mutatja, hogy a növekedési ütem csökkenése nem fog folytatódni a következő évben és a fellendülés várhatóan újra előtérbe kerül.

A felmérésből kitűnik az is, hogy az ipari cégek kilátásai kedvezőbbek az átlagnál, az idegenforgalomé pedig kedvezőtlenebb. Az összes értékesítés és ezen belül a belföldi értékesítés leginkább a közép-dunántúli és a közép-magyarországi régióban esett vissza.

Az értékesítési várakozások némileg javultak az elmúlt évhez képest, különösen a közép-magyarországi régiókra és a nagy cégekre igaz ez a megállapítás. A külföldi tulajdonban lévő cégek, illetve a döntő részben exportálók értékesítési kilátásai az átlagosnál kedvezőbbek.

Az elmúlt évhez képest csökkent a beruházásokat növelő cégek aránya. Jövőre a beruházási aktivitás stagnálását, illetve kismértékű növekedést jeleztek a cégek. A felmérés kimutatta, hogy kissé magasabb a beruházást növelni szándékozók aránya, mint a csökkentést jelzőké.

(MTI)