Egyre sűrűbb a vezérigazgatók cseréje

Vágólapra másolva!
Egy nemrég napvilágot látott elemzés szerint az utóbbi tíz évben jelentősen megnőtt a vezérigazgatók fluktuációja a nagyvállalatok élén. A tavalyi és a tavalyelőtti évben például a cégek 30 százaléka cserélte le vezetőjét legalább egyszer. A vezérigazgatók átlagosan meglepően rövid, mindössze 3 évet kapnak elképzelésük megvalósítására - írja keddi számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Drake Beam Morin által elkészített felmérés szerint 2001-ben négy cégvezetőből csupán egy volt olyan, aki öt vagy ennél több éve töltötte be vezető pozícióját, míg két évvel korábban a vezérigazgatók egyharmada mondhatta ezt el magáról.

A kutatás szerint a vezetőcserék felgyorsulásának az az elsődleges oka, hogy egy-egy vezérigazgató teljesítményét legtöbbször a cég részvényárfolyamainak alakulása függvényében mérik. A tőzsde nyomása leginkább az amerikai vállalatok esetében jelent veszélyt a vezérigazgatók számára, míg például Németországban nem kérik számon a vezetőket minden negyedévben. A Világgazdaság által megkérdezett cégvezető szerint Magyarországon a tőzsdei árfolyamok inkább a vállalat stratégiájára, és nem a vezetők pozíciójára vannak hatással.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Jövőre is a cégvezetők bére nő leginkább
(2002. október 16.)