Nőtt a külföldiek súlya az állampapír-piacon

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben az állampapír-piac legszembetűnőbb fejleménye a külföldi papírok súlyának jelentős emelkedése, illetve a pénzügyi vállalatok részarányának csökkenése volt. A tőzsdei részvények piacán a külföldiek ismét nettó eladók voltak, s velük szemben a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások léptek fel viszonylag jelentős részvényvásárlóként. Ezzel együtt, a tőzsdei részvények tulajdonosi megoszlásában számottevő elmozdulások nem történtek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján pénteken megjelent jelentésből.
Vágólapra másolva!

Az állampapírok állománya piaci értéken 5,2 százalékkal nőtt 2002 harmadik negyedévében. Ezt kizárólag az államkötvények állományának jelentős (5,9 százalékos) növekedése okozta, hiszen a kincstárjegyek, illetve az MNB-kötvények piaci értéken számított állomány számottevően (5,9, illetve 52,4 százalékkal) csökkent a negyedév során. Az MNB-kötvények állományának visszaesését a 3 hónapos papírok kibocsátásának szüneteltetése okozza. A háztartások tulajdonában lévő állampapírok piaci értéke - elsősorban a rövid lejáratú papírok vásárlása miatt - 69,5 milliárd forinttal emelkedett. Részarányuk az állampapírokból ennek hatására 14,3 százalékra nőtt.

A külföldi befektetők birtokában lévő állomány ismét jelentősen (253,1 milliárd forinttal) emelkedett, így a szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban szeptember végére 20,5 százalékról 23,4 százalékra nőtt.

A pénzügyi vállalatok a harmadik negyedévben 26,5 milliárd forinttal csökkentették állampapír-állományukat, s ennek hatására a szektor állampapír-piaci aránya is 57,7 százalékról 54,4 százalékra esett vissza. Az egyéb monetáris intézmények súlya mérséklődött (2,5 százalékponttal), míg a többi pénzügyi tevékenységet folytató vállalat részesedése lényegesen nem változott. A nem pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő állampapírok állománya a harmadik negyedév végére 35,7 milliárd forinttal nőtt, így részarányuk is kismértékben (0,3 százalékponttal) emelkedett.

Az államháztartás részesedése szeptember végére - az önkormányzatok tulajdonában lévő állampapír-állomány 16,6 milliárd forintos csökkenése hatására - enyhén mérséklődött. A háztartásokat segítő non-profit intézmények a harmadik negyedévben 3,1 milliárd forinttal növelték az állampapír állományukat, de részesedésük továbbra is 0,5 százalék körüli. A sajtóközleményben az állampapírok közé soroljuk a hazai kibocsátású, forintban denominált államkötvényeket, a kincstárjegyeket és az MNB által kibocsátott forint kötvényeket.