Vágólapra másolva!
A magyarok meg akarják szerezni a pálinka monopóliumát - figyelmeztetett hétfőn a román sajtó Vasile Puscast, Románia EU-főtárgyalóját idézve. Több központi román lap beszámolt arról, hogy az Európai Unióval folytatott tárgyalások során Magyarország magyar nemzeti termékként szeretné elismertetni a különböző gyümölcsökből kétszeres lepárlással előállított és pálinka néven forgalmazott alkoholos italokat.
Vágólapra másolva!

A Pallas Nagylexikon definíciója a pálinkára:

Átlag 40-50% alkoholt, vizet és csekély mennyiségben különféle anyagokat tartalmazó ital. Előállításához bort, bortörkölyt, különféle édes gyümölcsök nedvét, különböző gabonaféleségeket, burgonyát stb. használnak. Nevezetesebb pálinka-féleségek: cognac (borból), rum (cukornád nedvéből), tody (pálmaborból), arac (rizsből), whisky (zabból), szilvorium (szilva nedvéből), törkölypálinka. (szőllőtörkölyből), cseresznyepálinka, málnapálinka, a ló-, teve-, tehén, és kecsketejből készülő araca, arsa, aizak, arki, chonto stb.; a különféle gabonaféleségekből készített rozs-, búza-, kukoricapálinka. Ezek az említett alkatrészeken kivül különféle illó anyagokat v. más összetett étereket tartalmaznak, amelyek e különböző pálinka-féleségeknek sajátos zamatot kölcsönöznek. A legközönségesebb pálinkát burgonyából és cukormelasszból készítik, ebben az egészségre felette ártalmas pálinkaolaj (amilalkohol) is csaknem mindig előfordul.

Romániában - Erdély több területén - a gyümölcs alapanyagú tuica mellett "palinca" névvel forgalmazott ital is készül a szeszfőzdékben. A Romániában jóval elterjedtebb tuica lényegesen alacsonyabb alkoholfokú szeszes ital, mint a pálinka.

Ha nem tudjuk bebizonyítani a gyártók segítségével, hogy a palinca sajátosan Romániában gyártott és fogyasztott, piaci kereslettel rendelkező termék, akkor olyan helyzetbe kerülhetünk, hogy csak otthon, a házi készítésű palincát ihatjuk, de azt nem forgalmazhatjuk - mondta Vasile Puscas.

A román sajtó szerint a román palinca jövőjét illetően több lehetőséggel lehet számolni. Ha az Európai Bizottság úgy dönt, hogy a magyar pálinka csak a magyar piacon forgalmazható ezzel a névvel, akkor a román palinca is csak Romániában hozható forgalomba. Ha úgy döntenek, mint például a vodka esetében tették, hogy egyetemesen ismert termékről van szó, akkor bármely EU tagállam gyárthatja anélkül, hogy licencdíjat kellene fizetni érte.

Románia szempontjából az lenne a legrosszabb, ha az EU magyar nemzeti terméknek ismerné el a pálinkát, mert akkor a romániai gyártóknak és forgalmazóknak az ország - 2007-ben remélt - EU-csatlakozását követően a palinca előállításához és kereskedelméhez meg kellene vásárolniuk a licencet a magyar termelőktől.

Az Európai Unió egyelőre nem egyezett be, hogy a pálinka nevet Magyarország kisajátítsa, mivel "palinka" néven Ausztria egyik régiójában is gyártanak és forgalmaznak szeszes italt - írták a román lapok.

Románia a mezőgazdasági fejezet tárgyalását idén, az év második felében kezdte meg az Európai Unióval. Vasile Puscas elmondta, hogy Románia is kérni fogja több hagyományos román termék védelmét, de ezek listáját csak decemberben hozzák nyilvánosságra.

Az Adevarul című lap a román palincát fenyegető "magyar veszély" komolyságának példájaként emlékeztetett, hogy a magyaroknak idén tavasszal sikerült - a lap szóhasználata szerint - "elcsaklizniuk" az olaszoktól a tokaji bort, mivel elérték, hogy a Veneto tartományban gyártott bort nem lehet majd Tokay márkanév alatt forgalmazni.