Gázközművagyon: újabb önkormányzati igények

Vágólapra másolva!
Júliusban született meg az önkormányzatok gázközmű-vagyonnal összefüggő igényeit rendező törvény, amely jogalkotói kötelezettségvállalást tartalmaz az 1993. augusztus 4-e és 1995. december 31-e közötti időszakkal kapcsolatos követelések kielégítésére.
Vágólapra másolva!

A javaslat szerint a fenti időszakban önkormányzati hozzájárulásból létesített, a gázszolgáltató tulajdonába került és az állam által privatizált gázközművekkel összefüggésben az önkormányzatokat járandóság illeti meg. A járandóság alapja a gázközmű létesítésére fordított, igazolt önkormányzati hozzájárulás, amelyet a vissza nem térítendő állami támogatás és a gázszolgáltatótól kapott ellenérték összegével csökkenteni kell. Az igényeket az ÁPV Rt. a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül, államkötvényekkel köteles teljesíteni.

Azok az önkormányzatok, amelyek a törvényjavaslat mellékletében nincsenek feltüntetve, de igényt kívánnak érvényesíteni az állammal szemben, a hatályba lépésétől számított 90 napos jogvesztő határidőn belül bírósághoz fordulhatnak. Bírósághoz lehet fordulni a közös önkormányzati beruházások esetén a járandóságok megosztása, szétválás, kiválás esetén pedig az eredeti és az új önkormányzat közötti járandóság szétosztása kérdésében.