Nem vonható le a reprezentációs áfa

Vágólapra másolva!
Jövőre nem számolható el az áfa a reprezentációs költségek, így az étel-, és italfogyasztás valamint az egyéb vendéglátóipari szolgáltatások után.   
Vágólapra másolva!

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2003. január elsejétől hatályos változásai között első helyen a fogalomrendszerrel kapcsolatos módosítások állnak. A parlament pontosította a termékértékesítés és a szolgáltatásnyújtás definícióját, egyúttal szélesítve az ezek alóli kivételek körét. A termékexportnál a jövőben nem csak a kiléptetés ténye, hanem az is jelentőséghez jut, hogy mindez hat hónapos határidőn belüli megtörténjen. Beépül a tárgyi eszköz és az áruminta fogalma, változnak a saját vállalkozásban megvalósított beruházások, a folyamatos termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás, valamint a távközlési szolgáltatások kritériumai is. A jövőben a kis értékű ajándék értékhatára 500 forintról 5000 forintra emelkedik.

Termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás adókötelezettségének új szabálya, hogy ha a felek által kötött szerződés alapján a teljesített termékértékesítésekről, nyújtott szolgáltatásokról időszakonként számolnak el, vagy a szolgáltatásnyújtás ellenértékét rendszeresen ismétlődő jelleggel, meghatározott időszakra állapítják meg, az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja az elszámolási időszak utolsó napja, de legkésőbb a teljesítésre kötelezett adóalany adó-megállapítási időszakának utolsó napja. A jövőben ennek következtében lehetőség nyílik adómegállapítási időszakonkénti és nem esetenkénti számlázásra.

Az adókötelezettség teljesítésének halasztására jogosult az az adóalany is, amely kettős könyvvitelt vezető adóalanyként nyilvántartási kötelezettségének - a költségvetés alapján gazdálkodó szervek beszámolási és könyvvezetési kötelezettségéről szóló kormányrendelet szerint - módosított teljesítési szemléletben tesz eleget. A halasztás az egyszeres könyvvitelt vezetők (bevételi nyilvántartást vezetők) esetében 30 napos, a kettős könyvvitelt vezetők esetében 60 napos fizetési késedelem esetén haladéktalanul lejár.