Az orosz kormány eladja a Lukoil 6 százalékát

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány az év végéig eladja a legnagyobb orosz kőolajipari vállalat, a Lukoil részvényeinek 5,9 százalékát - közölte az orosz állami vagyonügynökség elnöke. A tranzakció után a Lukoil 7,6 százaléka marad az orosz kormány kezelésében.
Vágólapra másolva!

A tranzakciót a londoni tőzsdén lebonyolító Morgan Stanley befektetési bank optimista az ügylet sikerét illetően: közlése szerint a kereslet meg fogja haladni a kínálatot, elsősorban amerikai bankok érdeklődnek az orosz mamutvállalat papírjai iránt.

Ennek ellenére a Lukoil részvényeinek árfolyama hétfőn 2,46 százalékot esett. Vlagyimir Nyeszterov orosz tőzsdei elemző szerint ez természetes jelenség, azok, akik értesültek a várható privatizációról, eladásokba kezdtek, de az árfolyam-csökkenést gyorsan korrigálni fogja a piac.

A szakértő szerint a kormány szerencsés időpontot választott a részvények eladására. Egyrészt a 2002-es privatizációs bevételek elmaradni látszanak a tervezettől, másfelől a kormány aggódik a jövő évi olajár-zuhanás lehetősége miatt, nem utolsósorban egy esetleges Irak elleni háborúval összefüggésben.

Lukoilhttp://www.lukoil.com/

Az augusztusi privatizáció azért hiúsult meg, mert a Lukoil elnöke idejekorán megnevezte a tranzakció dátumát, és a spekulációs hatások miatt 14 dollárra csökkent a vállalat papírjainak értéke. Ezen az árfolyamon viszont a legalább 700 millió dolláros bevételt váró orosz kormány nem volt hajlandó megválni a részvénypakettől.

Kormánytámogatással terjeszkedhet a Lukoil Magyarországon/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20021112kormanytamogatassal.html