Az év elején visszaeshet az euróövezet GDP-je

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint akár vissza is eshet a gazdaság az euróövezetben a jövő év első negyedévében. A bizottság az átlagos GDP mínusz 0,2 százalék és plusz 0,2 százalék közti alakulását valószínűsíti az első negyedévben. Utoljára a tavalyi utolsó negyedévben volt GDP-csökkenés a térségben.
Vágólapra másolva!

A szerény első negyedévi becslést az amerikai gazdaságfejlődéssel kapcsolatos előrejelzésekre alapozták. A kommentár szerint azonban ez nem változtat a bizottság várakozásán, mely szerint jövőre az euróövezet gazdasága általában és fokozatosan fel fog lendülni.

A brüsszeli bizottság változatlanul 0,2-0,5 százalékos átlagos GDP-növekedést valószínűsít az euróövezetnek a mostani, utolsó negyedévére. A testület szerint az övezet éves gazdasági növekedése az idén 0,8 százalékra várható, jövőre pedig elérheti az 1,8 százalékot. Ez megegyezik az OECD novemberben kiadott előrejelzésével.

Az EU statisztikai hivatala szerdán 0,3 százalékon véglegesítette a harmadik negyedévi euróövezeti GDP-növekedés adatát. A növekedést elsősorban a lakossági fogyasztás támogatta 0,5 százalékos bővüléssel, és a mezőgazdaság 0,9 százalékos többlettel. A beruházások csökkenése, hat negyedév óta tartó visszaesés után, megállt a harmadik negyedévben.