Veszélyben a bővítési csúcs

Vágólapra másolva!
Borúlátó elemzések láttak napvilágot szerdán a német sajtóban az unió bővítéséről. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint kevés esély van arra, hogy a magyarországi adókedvezményekről folytatott vita december 12-ére, a bővítési csúcstalálkozóra lezárul. A Financial Times Deutschland szerint a csúcsot el is halaszthatják a pénzügyi viták miatt.
Vágólapra másolva!

Megterhelheti a jövő heti koppenhágai csúcsot az a vita, amely Magyarország és az Európai Bizottság között folyik a külföldi nagyberuházóknak Magyarországon nyújtott adókedvezményekről - vélekedett rövid bécsi keltezésű írásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdán.

A lap tudósítója szerint magyar kormánytisztviselők alig látnak esélyt arra, hogy a témát még Koppenhága előtt lezárják. Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési biztosa egy bécsi Európa-konferencián ráadásul emlékeztetett: Magyarország már évek óta vét az Európai Unió beruházás-ösztönzési irányelvei ellen, s nem várhat el különleges elbánást.

A Financial Times Deutschland szerint Magyarországon kívül Lengyelország és Csehország is további pénzügyi engedményeket kér az uniótól, így nő annak a veszélye, hogy a december 12-13-i koppenhágai csúcstalálkozó - amelyen hivatalosan le kell zárni a tíz országgal folytatott belépési tárgyalásokat - meghiúsulhat. A régi EU-tagok ugyanis nincsenek adakozó kedvükben: a dán elnökség múlt heti kompromisszumos javaslatát Németország, Hollandia és Nagy-Britannia már elutasította.