Nem a hiány csökkentése miatt gyorsítanak a privatizáción

Vágólapra másolva!
A kormány a költségvetési és jövedelempolitika terén megtette a szükséges lépést a Magyar Nemzeti Bankkal közösen kialakított gazdaságpolitikai stratégia alapján - mondta László Csaba pénzügyminiszter az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) konferenciáján szerdán. A pénzügyminiszter közölte, hogy jövőre nem a hiány mérséklése miatt gyorsítják fel a privatizációt.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a jegybank korábban 50 bázisponttal már csökkentette az alapkamatot, és úgy vélte, hogy a folyamatok előrehaladtával további monetáris politikai intézkedések válnak lehetővé.

Rendkívül magasnak nevezte az államháztartás idei, szerinte 8,5-9 százalék között várható GDP-arányos hiányát. A 9 százalékot is meghaladó hiányt prognosztizáló elemzői várakozásokat nem véleményezte.

Fegyelmezett szavazásdömping kellett a költségvetés elfogadásához/itthon/20021204fegyelmezett.html

Fontos célként jelölte meg jövő évben a költségvetési hiány csökkentését és az óvatos jövedelempolitikát. Elmondta: a kormány visszafogott bérpolitikát vár a versenyszférától, és az állami vállalatoknál is a bérgazdálkodás hasonló megközelítésére van szükség.

A konferencián megjelent állami tulajdonú társaságok tisztségviselői előtt László Csaba kijelentette, hogy december 21-én vagy 23-án kerülhet sor a privatizációs törvény módosítására a költségvetési törvény mellékleteként.

A pénzügyminiszter ismét leszögezte, hogy jövőre nem a hiány mérséklése érdekében gyorsítják fel a privatizációt, hanem a cégek hatékony működése érdekében.

Hozzátette, hogy költségvetési nyomás nem nehezedik az ÁPV Rt. döntéshozóira. Megerősítette azt is, hogy a jövő évi privatizációból származó és a költségvetésbe befolyó mintegy 100 milliárd forintot nem folyó kiadásokra, hanem elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre fordítják.