Jövő év végére összeér a Barátság és az Adria kőolajvezeték

Vágólapra másolva!
A jövő év végén indulhatnak az orosz olajszállítmányok a horvátországi Omisalj exportkikötőjébe - közölte pénteken az orosz Transznyeft elnöke. Oroszország 20 millió tonna nyersolajat kíván exportálni az Egyesült Államokba, amelynek többsége az összekötött Barátság és Adria vezetékeken érné el a tengert.
Vágólapra másolva!

Szemjon Vajnstok megerősítette, hogy a tervezetben érintett öt ország - Magyarország, Oroszország, Ukrajna, Szlovákia és Horvátország - illetékesei december 16-án Zágrábban ülnek össze a beruházás jóváhagyására.

A Transznyeft vezetéküzemeltető monopólium vezetője pénteken a Reuters idézete szerint előzetes megállapodásnak nevezte az aláírandó egyezményt, amely után - mint mondta - még 11 hónapot vesz igénybe azon berendezések megépítése, amelyek lehetővé teszik az orosz olaj omisalji rakodásának megkezdését. Vajnstok szerint Horvátországnak 20 millió dolláros infrastruktúra-fejlesztő beruházást kell végrehajtania ahhoz, hogy az omisalji mélytengeri kikötő alkalmassá váljon napi 300 ezer hordó olaj exportjára.

Az első, gyakorlatilag kísérleti orosz olajszállítmány július elején érkezett az amerikai piacra. Mihail Hodorkovszkij, az első 200 ezer tonnás tételt exportáló Jukosz olajcég elnöke korábban azt mondta, hogy Oroszország a jövőben 20 millió tonna nyersolajat szállíthat az Egyesült Államokba a szahalini mezőkről, 15 millió tonnát a Barátság-Adria kőolajvezetéken keresztül és 5 millió tonnát a Lukoil murmanszki fejlesztésének keretében.