Rendezvény, te drága

Vágólapra másolva!
A rendezvényszervezők állítása szerint pang a piac, ugyanis a megszigorított reprezentációs adószabályok és a cégek egyre inkább visszafogott költekezései miatt elmaradt az idei év végi roham, ráadásul a jövő évi áfa-szigorítás sem ígér semmi jót.
Vágólapra másolva!

Köves Tamás, a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetségének elnökségi tagja egyenesen "állami csapásnak" nevezte a - jelentős pluszterheket jelentő - szja-szigorításokat és a 2003. január elsejétől hatályba lépő áfa-módosítást, aminek következtében jövőre már nem lehet visszaigényelni a reprezentáció forgalmi adóját.

Adó/uzletinegyed/ado/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata.

Köves szerint a szigorítások miatt közel a felére zsugorodott 98 óta a céges rendezvényszervezések száma, de nincs jobb helyzet a konferencia- és egyéb rendezvények szervezése terén sem.

A szigorodó adószabályok mellett a felhígult piacot és az "egytelefonos" vállalkozásokat említette még hátráltató tényezőként Kovács László, a La Fiesta Party Service rendezvényszervező cég ügyvezető igazgatója, aki szerint az ilyen vállalkozások miatt szinte már félnek a partiszerviz cégektől. A rossz hírnévkeltés mellett az árakat is letörik az alvállalkozókkal dolgozó egyszemélyes cégek, amelyek gyakran még az üzemelési költség alatt is elvisznek egy-egy megrendelést.

Az egyre erősödő konkurencia mellett a zsugorodó piaccal is meg kell küzdenie a rendezvényszervező cégeknek, ugyanis Kovács László szerint a megrendelések zömét adó multik szinte alig, évi maximum egy rendezvényre szánják rá magukat a korábbi évi legalább 2-3 alkalomhoz képest. Az ügyvezető ezt a komoly pluszterheket jelentő adómódosításokkal és a vállalatok egyre takarékosabb költségvetésével magyarázza.

Nincs jobb helyzet az állami megrendelések terén sem, ugyanis a főként állami cégek és szervek rendezvényeire szakosodott Ambrozia '91 ügyvezető igazgatója, Varga Imréné is jelentős forgalomkiesésről számolt be az [origo] megkeresésére.