Heves és előzékeny költségvetési vita

Vágólapra másolva!
A képviselők mintegy harmadának részvételével kezdődött, és 10 honatya jelenlétében fejeződött be a 2003-as költségvetés részletes vitája kedden a Parlamentben. Komolyabb szópárbaj csak két tétel, a Miniszterelnöki Hivatal költségvetésében szereplő, a jövő évi ünnepségekre elkülönített 1,4 milliárd forint, és az útépítésre szánt összeg körül folyt. A vita során az MSZP időkerete egy részét átengedte a Fidesznek, miután a legnagyobb ellenzéki párt ideje elfogyott.
Vágólapra másolva!

A 2003-as büdzsé részletes vitájának utolsó napján Béki Gabriella szabad demokrata képviselő azt kifogásolta, hogy a Miniszterelnöki Hivatal költségvetésében az ünnepi rendezvények megtartására elkülönített 1,4 milliárd forintból 8 ellenzéki módosító javaslat összesen 5,5 milliárd forintot vonna el.

Ha valaki módosító javaslatot nyújt be, nem tudhatja, hogy ugyanabból a tételből mások is el akarnak venni. Súlyos tévedés ezt a képviselő hibájául felróni - mondta válaszában Font Sándor. Az MDF-es képviselő emlékeztetett: a képviselőknek mindössze egy hétvégéjük volt módosító javaslataik elkészítésére. Szijjártó Péter fideszes honatya, a Béki által kifogásolt egyik módosító indítvány készítője pedig az előző költségvetési szavazás tapasztalatai alapján úgy vélte, hogy teljesen mindegy, hogy az ellenzék hány módosító indítványt nyújt be, azokat a kormánypártok úgyis fegyelmezetten leszavazzák.

Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke úgy vélte, hogy Béki Gabriella a képviselők azon jogát vonja kétségbe, amely alapján külön-külön módosító javaslatokat nyújthatnak be a költségvetés egy-egy fejezetéhez. A volt pénzügyminiszter szerint az ünnepi rendezvényekre, a lakosság tájékoztatására és az informatikai kiadásokra a kabinet összesen 5,5 milliárd forintot kíván költeni, miközben az ugyanezeket a feladatokat ellátó Országimázs Központ 2002-ben 4 milliárd forintból gazdálkodott. Varga Mihály azért is sokallta az ünnepek megrendezésre elkülönített pénzt, mert mint mondta, 2003-ban nem lesz jelentősebb évforduló.

Válaszában Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal (Meh) politikai államtitkára azt mondta, hogy a kormány által ünnepségekre költött pénz jóval kevesebb, mint amit az előző kabinet a Happy End és az Ezüsthajó Kft.-n keresztül költött, és a kiadások most átláthatóbbak.