Nyolcmilliárdos év végi jutalom az APEH-nál

Vágólapra másolva!
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal dolgozói december közepén megkapják a költségvetési törvénybe foglalt 8,015 milliárd forint jutalomkeretet, amire a költségvetés bevételeinek teljesítésével váltak jogosulttá - tudta meg a Napi Gazdaság. Az év végi jutalom átlagosan havi 3-3,5 havi keresetnek felel meg.
Vágólapra másolva!

A Vám- és Pénzügyőrség (VP) a határidőre beszedett előirányzatok okán 2,905 milliárd forintot oszt ki, ám ehhez még hiányzik a pénzügyminiszter jóváhagyása.

A Pénzügyminisztérium szerint mindkét szervezet az előírt határidőre beszedte a bevételi előirányzatoknak a költségvetési törvényben meghatározott hányadát, így jogosultak az összesen csaknem 11 milliárd forint jutalomkeret felhasználására. Ilyen rendszerű jutalmazás már tavaly is volt.

A törvény szerint abban az esetben jogosult az adóhivatal a jutalomra, ha az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó előirányzatai együttesen 103, illetve 102 százalékban teljesülnek. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a jutalmat kifizessék, ha a teljesítés november 25-éig eléri a 89 százalékot.

1,760 milliárd forintra jogosult az APEH az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékok beszedésétől függően, de miután csak a nyugdíjjárulékok esetében sikerült teljesíteni a tervet, ezért arányosan kevesebb pénzhez jutnak. Összességében 8,015 milliárd forint osztható szét a hivatal dolgozói között.

A vámosoknál hasonló elvárásokat fogalmaz meg a törvény a vám- és importbefizetések, valamint a fogyasztási és jövedéki adó kapcsán. A szaktárca értékelése szerint a VP mindkét feltételt teljesítette, ám egyéb szakmai kritériumok is számítanak a jutalomkeret elbírálásakor.

APEHhttp://www.apeh.hu

Az APEH 13 ezer dolgozója közül nem mindenki részesedik a jutalomból, amit differenciáltan osztanak szét. Nem kaphat például az, aki fél évnél nem régebben dolgozik a hivatalnál. A decemberi jutalom egyébként átlagosan 3-3,5 havi keresetnek felel meg.