Stabil a világgazdaság a Nemzetközi Valutaalap szerint

Vágólapra másolva!
A világgazdaság stabil maradt a nyár során, a gyenge vállalati eredmények tömkelege és a terrorizmus állandó fenyegetése ellenére is, áll a Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund - IMF) új jelentésében. A befektetők bizalma viszont az utóbbi három hónapban is csökkent.
Vágólapra másolva!
IMFhttp://www.imf.org

A befektetői bizalom csökkenése elsősorban a nemzetközi tőkepiacokon elszenvedett veszteségeknek köszönhető, írja az IMF jelentése. Ez annak a tendenciának a folytatása, ami a technológiai részvények értékvesztésével kezdődött 2000 márciusában - írja a BBC News Online. A globális piaci lejtmenet felhalmozódó hatása érezhető mind a pénzügyi intézmények, mind a vállalatok és a háztartások bankszámla-egyenlegén, és emiatt sokkal sebezhetőbbé váltak az esetleges további értékcsökkenésekkel szemben - áll az IMF globális pénzügyi stabilitás jelentésében.

A jövő évre vonatkozóan a szakemberek szerint a gazdasági kilátás továbbra is hemzseg a veszélyforrásoktól. A jelentés külön kitér a fejlődő országok piacgazdaságára, amely az IMF szerint nagyban függ attól, hogy az új brazil kormány milyen intézkedéseket vezet majd be januárban.