Az államháztartási hiány a tervezett 189 százaléka

Vágólapra másolva!
Az államháztartás hiánya november végéig 956,4 milliárd forintot tett ki, a novemberi 154,5 milliárdos deficittel együtt - erősítette meg korábbi előzetes adatait a Pénzügyminisztérium. Ez az éves előirányzat 189,2 százaléka. Az év egészében 1540 milliárd körüli államháztartási hiány várható - közölte Várfalvi István helyettes államtitkár sajtótájékoztatón. Ez várhatóan eléri a GDP 9 százalékát.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás bevételei november végéig az előirányzat 88,6 százalékára teljesültek. Az államháztartás jóváhagyott kiadásaiból 95,6 százalékot költöttek el. Novemberben az államháztartáson belül a központi költségvetés 54,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 100,7 milliárd forintos hiánnyal zártak. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege plusz 1,1 milliárd forint volt. Összességében a novemberi hiány 154,5 milliárd forint.

A társadalombiztosítási alrendszer egyenlegromlásának elsődleges oka a decemberi nyugellátások egy részének, mintegy 69 milliárd forintnak az előrehozott kifizetése. E tétel nélkül az államháztartás novemberi egyenlege a vártnak megfelelően alakult.

Pénzügyminisztériumhttp://www.pm.gov.hu

A kormány újabb költségvetési módosító javaslatai összességében az idei államháztartási hiányt 1540 milliárd körüli szintre emelik. Tovább növeli a hiányt a BKV és a vidéki nagyvárosok közlekedési vállalataitól átvállalt adósságok több mint 40 milliárd forintja, az életüktől és szabadságuktól megfosztottaknak folyósítandó kárpótlás 25,6 milliárd forintja, különböző sportfinanszírozási hitelek átvállalása mintegy 7 milliárd forint értékben, valamint a társadalombiztosítási alapok hiányának mintegy 11 milliárd forintos megemelése - közölte Várfalvi István.