Ezer forint a legolcsóbb karácsonyfa

Vágólapra másolva!
A legolcsóbb fenyő métere ezer, a legdrágábbé pedig mintegy négyezer forint, vagyis a fenyőfák ára nem emelkedett számottevően egy év alatt - derül ki az [origo] budapesti piacokon végzett felméréséből. Majdnem minden árusnál lehet alkudni a fa minőségétől függően. Szakértők szerint a karácsonyfa beszerzését nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani.
Vágólapra másolva!

Az [origo] budapesti piacokon végzett felmérése szerint a lucfenyő métere 1000 forintba, a feketefenyő métere 1600-2000 forintba, az ezüstfenyő métere 2000-3500 forintba, a normann fenyő métere pedig 3500-4000 forintba kerül. A kínálat gyökeres fenyőfából is bőséges: egy kisebb, 1 méter körüli fenyő darabjáért 2500-3000 forintot kell fizetni. Ezüstfenyőből, valamint a leveleit nem hullató, könnyen díszíthető normann fenyőből bőséges a választék, míg a levelét gyorsan hullató luc- és feketefenyőből szerény a kínálat.

Az árusok többsége hajlandó engedni a kiválasztott fa árából, különösen ha a vevőnek minőségi kifogásai vannak. Az alkunál fontos szempont lehet, hogy a fa mennyire arányos, mennyire dús, és vannak-e sérült, letört ágai.

Egy Budán árusító őstermelő az [origo]-nak elmondta: idén nem emelte árait, mert egyre erősebb a konkurencia, bár a fák felnevelése egyre magasabb költségekkel jár.

Az árusok elmondása szerint az igazi szezon december 20-tól kezdődik, míg a legtöbb fenyőt 23-án és 24-én értékesítik; addig naponta mindössze 1-2 fenyőfát adnak el. Ugyanakkor nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a fenyőfa megvásárlását, mert sem az ár, sem a kínálat, sem a fa minősége nem lesz jobb a karácsony előtti napokban. Arra az idén sem lehet számítani, hogy a kereskedők az ünnep közeledtével lejjebb viszik áraikat: az el nem kelt fenyőket ugyanis legallyazzák, és ágaikat koszorúkészítőknek, virágárusoknak adják el.