Ismerjük a leggazdagabbakat - az év végi összeállításhoz!!

Vágólapra másolva!
Nagy visszhangot váltott ki november közepén a Magyar Hírlap 100 leggazdagabb magyart tartalmazó összeállítása amelyet néhány nap alatt elkapkodtak az újságárusoktól. A listát Várszegi Gábor vezeti 40 milliárddal, míg az utolsó helyezetnek is legalább 2,5 milliárd forintra becsülik a vagyonát.
Vágólapra másolva!
Szalai Erzsébet: Manipulált a 100 leggazdagabb listája/uzletinegyed/hirek/20021118szalai.html

A lista készítőinek elmondása szerint a válogatáskor nem vették figyelembe a feketegazdaságban elért eredményeket és nem vették igénybe az adóhivatal adatait sem. Szintén nem kutattak politikai vagyonok után és a több forrásból származó információkat átnézték az illetékesek is, hogy korrigálhassák az esetleges hibákat. Ennek ellenére a lista megjelenése meglehetősen vegyes érzelmeket váltott ki a szakértőkből, ugyanis többek szerint a sorrend nem tükrözi a valóságot, az adatok manipuláltak és pont a lényeg sikkad el a hangzatos számok fölött, vagyis a legtöbb esetben nem derül ki a mesés vagyonok eredete.

Várszegi a leggazdagabb

A 100 leggazdagabb magyar listája/uzletinegyed/hirek/20021115elso.html

A közismert üzletembereket tartalmazó 100-as listát Várszegi Gábor, a Fotex-birodalom első embere, a Ferencváros és az MTK tulajdonosa vezeti 40 milliárdra becsült vagyonával. Második Széles Gábor Videoton-vezér 32, harmadik Demján Sándor, a Trigránit elnöke 30 milliárdos becsült vagyonnal. A negyedik helyen Leisztinger Tamás található, ugyancsak 30 milliárdos vagyonnal, amit különböző befektetésekből és a szállodaiparból szerzett. Az ötödik helyezet a Vegyépszer vezér Nagy Elek 25 milliárd forintra becsült vagyonnak, míg a hatodik helyezet a Wallis Holding egyik alapítója és tulajdonosa Veres Tibor. A lista hetedik helyén Bige László Tibor neve olvasható 20 milliárdos vagyonnal, míg a nyolcadik helyezet - az alumíniumiparban érdekelt - Tolnay Lajosnak már "csak" 16,5 milliárd forintra teszik a vagyonát. Kilencedik a listán az OTP vezér Csányi Sándor 15 milliárdos vagyonnal, aki után a szintén mintegy 15 milliárdot magáénak tudható borgazdász, Szeremley Huba követ.

"Szegény" gazdagok

A listán szereplő száz személy összvagyona mintegy 600 milliárd forintot tesz ki, amelyből közel két évig tudnák finanszírozni a honvédelmi kiadásokat, a nyugdíjak folyósítására azonban már fél évig sem lenne elég. A magyar elit összvagyona mindamellett még Kelet-európában is meglehetősen kevésnek számít, ugyanis a leggazdagabb lengyel egyedül módosabb, mint a száz magyar együtt; a leggazdagabb román vagyonát pedig csak a magyar lista első hét helyezettje együtt adná ki.

Elkapkodták a leggazdagabbakról szóló kiadványt/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20021212elkapkodtak.html

A Magyar Hírlap kiadványának sikerességét jelzi, hogy mindössze egy hét alatt 55 ezer példányt kapkodtak el belőle, így a kiadó további 20 ezret dobott belőle a piacra.