Egymilliárd dollárral kárpótolják ügyfeleiket a nagy amerikai brókercégek

Vágólapra másolva!
Az amerikai Citigroup, a Credit Suisse First Boston és további nyolc nagy brókerház megállapodást kötött a szabályozókkal, hogy 1 milliárd dollárral kárpótolják azokat a befektetőket, akiknek befektetési banki szerződés reményében hamis részvényvásárlási javaslatokat tettek - írja a Bloomberg hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.  
Vágólapra másolva!

Az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC), illetve Eliot Spitzer New York-i legfőbb ügyésszel kötött megállapodás értelmében a cégek pénzbüntetést kell fizetniük, illetve kárpótolniuk kell ügyfeleiket. A brókercégek ezen felül kötelesek biztosítani ügyfeleik részére a független elemzői tevékenységet.

A megállapodás az egyik legjelentősebb változást eredményezi a Wall Street életében a SEC 1934-es alapítása óta. A reformok között szerepel a részvényelemzők és a befektetési brókerek tevékenységének különválasztása, illetve az ügyfélkörbe tartozó cégek vezetőinek juttatott elsődleges kibocsátású részvények korlátozása.

A szabályozók azt követően kezdtek el vizsgálódni, hogy a befektetők 2000 márciusa és 2002 októbere több mint 8,5 trillió dollárt vesztettek. A Wall Street-i brókercégek a kockázatos részvényvásárlási javaslatok miatt pedig fokozatosan elveszítették a befektetők bizalmát és a megkötött üzletek száma is csökkent - írja a Bloomberg hírügynökség.

A megállapodást az említett két cégen kívül többek közt a Morgan Stanley, a Merrill Lynch, a J.P. Morgan Chase, a Lehman Brothers és a Deutsche Bank is aláírta.