Amerikai nem az olcsó gyógyszerekre

Vágólapra másolva!
Több millió, szegény országban élő súlyos fertőző beteg nem jut hatékony alapanyagú, olcsó gyógyszerhez a szabadalmi jogok felfüggesztése segítségével, miután 143 országgal szemben az Egyesült Államok nem támogatta az erről szóló nemzetközi egyezmény tervezetét.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagországai egy éve megállapodtak abban, hogy a szerzői jogvédelem hatálya alá eső gyógyszerkészítmények olcsóbb változataihoz a szegény és járványok által fokozottan sújtott országok kedvezményesen hozzáférjenek. Az alapelvet azonban a jelek szerint nem sikerül a gyakorlatban alkalmazni: a jelenlegi szabályok szerint ugyanis a hatóanyagokhoz fűződő szabadalmi jogok 20 évig érvényesek, és a vasárnapi kudarc minden bizonnyal azt jelenti, hogy a szabályozás a közeljövőben nem változik - írja a BBC News Online.

Az Egyesült Államok küldöttsége azért nem támogatta a nemzetközi egyezmény tervezetét, mert úgy vélték, hogy az vonatkozna jó néhány, nem fertőző betegségre, például a cukorbetegségre és az asztmára is.

A BBC emlékeztet: az ENSZ novemberi adatai szerint jelenleg mintegy 40 millió AIDS-beteget tartanak nyilván világszerte.

A tárgyalások ugyan februárban folytatódnak, de több küldött úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy nem lát esélyt a megegyezésre.