Stagnáló nagyvállalati, javuló kis- és középvállalkozói kilátások

Vágólapra másolva!
A legnagyobb magyarországi vállalatok üzleti várakozásai decemberben nem változtak az előző havihoz képest, a kis- és középvállalkozói (kkv) köré enyhén javult, a lakosság optimizmusa tovább mérséklődött - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

A 100 legnagyobb cég véleményét mutató Top-100 index 51 százalék lett decemberben, 2001 decemberében a mutató 47 százalék volt. A kis- és középvállalati konjunktúra index 43,4 százalékra emelkedett az egy hónappal korábbi 42,2 százalékról. Egy évvel korábban az index 48,7 százalék volt. A negyedévente mért lakossági bizalmi index 2002 negyedik negyedévében 44,8 százalék volt, szemben az előző negyedévi 48,7 százalékkal, ám ez még mindig 1,5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ecostathttp://www.ecostat.hu/index.html

A Top-100 nagyvállalati kör szerint Magyarország gazdasági kilátásai megnövekedett arányban romlottak. A kutatók szerint figyelemre érdemes, hogy a javulásban bizakodók aránya 2002-ben mindössze kétszer, márciusban és októberben volt kisebb a jelenleginél. Saját gazdálkodási előrejelzéseiken nem változtattak jelentősen a legnagyobb magyarországi vállalatok. A javulást feltételezők köre nem változott, ugyanakkor magas értékre emelkedett a romló lehetőséget megjelölők aránya. Gazdálkodási feltételeik változatlanságával a cégek egyharmada számol.

A Top-100 nagyvállalati kör fél évre előremutató beruházási hajlandósága valamelyest javult, a mutató decemberben 51 százalék, ami 1 százalékpontos emelkedés novemberhez képest. A mutató trendvonala 2002-ben lassan javuló tendenciát jelez, a cégek jelentős része ennek fennmaradásával számol - derül ki az összefoglalóból.