Tovább drágulnak az üzemanyagok

Vágólapra másolva!
2003. január 1-én, szerdán 0 órától a Mol Rt. a motorbenzin literenkénti fogyasztói árát 3, a gázolajét 2 forinttal emeli - derül ki a nemzeti olajtársaság [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét folyamán a nemzetközi piacokon tovább nőttek az olajtermékek jegyzésárai. E több hete tartó tendencia egyik fő oka az elhúzódó venezuelai sztrájk, aminek nyomán a korábbi mennyiség töredékére esett vissza az ország finomítói termelése és olajtermék-exportja.

Molhttp://www.mol.hu

Miután Venezuela az Egyesült Államok egyik legjelentősebb külső szállítója, az ottani problémák miatt kieső export azonnal érezteti a hatását az amerikai készletek szintjének csökkenésében. Ennek közvetlen hatásaként megnőtt az Egyesült Államok - elsősorban európai és egyéb régiókkal szembeni - import igénye.

A hirtelen megugró kereslet következtében előálló viszonylagos áruhiány a kőolajtermék árak folyamatos emelkedését eredményezi. Az Irak körül kialakult tartós bizonytalanság ezt a hatást még tovább erősíti. E piaci tendenciákat követve a Mol Rt. a fenti árkorrekciókat hajtja végre.

A nagykereskedelmi árak változása következtében a 2003. január 1. 0 órától érvényes fogyasztói árak az alábbiak:

EN 91 ólmozatlan benzin 230,50 Ft/l

EN 91 keverék benzin 233,50 Ft/l

ESZ 95 ólmozatlan benzin 233,50 Ft/l

ESZ 98 ólmozatlan benzin 242,50 Ft/l

Diesel gázolaj 212,00 Ft/l

Az egyes Mol-töltőállomások, illetve a más olajtársaságok által alkalmazott kútárak a Mol listaártól eltérhetnek.