Nem szavaznak a britek az euróról

Vágólapra másolva!
A legnagyobb brit tömeglap, a The Sun szerint a kormány a nem enyhülő választói ellenállás miatt felhagyott azzal a tervvel, hogy még ebben a parlamenti ciklusban népszavazást írjon ki az euró nagy-britanniai meghonosításáról. A font kedden csaknem háromévi csúcsra drágult a dollárhoz képest.
Vágólapra másolva!

A naponta 10 millió brit által olvasott, rendkívül befolyásos The Sun bulvárlap kormányzati forrásból származó keddi értesülése szerint Tony Blair miniszterelnök ejtette a referendumot, miután most már saját, egyébként európárti tanácsadói sem látják esélyét a jóváhagyó voksok többségbe kerülésének.

A lap azt írta, hogy saját olvasótáborának 80 százaléka ellenzi a font feladását az euró kedvéért. Ez nem teljesen meglepő, mivel a The Sun már októberben arra szólította fel olvasóit, hogy szavazzanak nemmel az esetleges referendumon. A bulvárlap akkor azt írta, hogy Blair politikai karrierjének legnagyobb hibáját követné el a népszavazás kiírásával a legkésőbb 2006-ban esedékes következő parlamenti választások előtt.

A britek jelentős többségének ellenállását független felmérések is rendre kimutatják. Nagy-Britannia a legnagyobb európai uniós gazdaság, amely önszántából maradt ki a jelenleg 12 tagú valutaunió alapító országai közül. A brit Munkáspárt, miután 1997-ben valósággal kiütötte a 18 évig országló, és az euró meghonosítását mereven elvető konzervatívokat a hatalomból, némi habozás után meglehetősen bizonytalan programot hirdetett az euró kérdésében. Eszerint a Labour-kormány "elvben" elfogadja a valutauniós csatlakozás gondolatát, de ehhez az kell, hogy Nagy-Britannia és az uniós társállamok gazdasági ciklusai összhangba kerüljenek.

A konvergencia-vizsgálat lezárultát Blair jövő júniusra ígérte, azzal, hogy ha a következtetések kedvezőek, utána kiírják a népszavazást. A The Sun azonban már most tudni véli, hogy a vizsgálat közelítő, de még mindig nem elégséges konvergencia-szintet fog megállapítani. A brit kormány szóvivője a Reutersnek kedden csak annyit mondott, hogy az euróval kapcsolatos kormányzati politika nem változott. A font mindenesetre csaknem háromévi csúcsra emelkedett a keddi londoni bankközi forgalomban: közép-európai idő szerint fél 11 előtt 0,80 dollárcentes drágulással 1,6099 dollár volt egysége, de nem sokkal korábban mértek 1,61 feletti árfolyamot is, 2000 februárja óta először.