Alacsonyabb kamatot fizet a jegybanki hitelek után a költségvetés

Vágólapra másolva!
A 2003. évi költségvetési törvény alapján az idén a központi költségvetés a tavalyi 7,58 százalék helyett évi 7 százalékos kamatot fizet a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az 1991. évet megelőzően keletkezett államadósság után - közölte csütörtökön a jegybank.
Vágólapra másolva!

A költségvetés az MNB-vel szembeni összes hiteltartozása 2002 november végén 162,4 milliárd forint volt, s december végére 144 milliárd forintra csökkent -közölte Államadósság Kezelő Központtól.

A jegybankkal szembeni hiteltartozásból a tavalyihoz hasonlóan az idén is évente mintegy 70 milliárd forintot törleszt a költségvetés az MNB-nek, negyedéves egyenlő részletekben.

A költségvetés mára a jegybankkal szembeni adósság egészére a fenti 7 százalékos kamatot fizeti, miután az 1991 után keletkezett, a magasabb jegybanki alapkamattal kamatozó tartozásokat már előtörlesztették, mondták az ÁKK-nál.

MNBhttp://www.mnb.hu

A 2003-as költségvetés az jegybankkal szembeni összes hiteltartozásra 8,955 milliárd forint kamatfizetést irányoz elő. A jegybankkal szembeni 1991 előttről származó államadósságra a költségvetés által fizetendő kamatot az éves költségvetés állapítja meg. Az adott évben fizetendő kamat 1 százalékponttal haladja meg az MNB által a devizatartozásaira két évvel korábban fizetett átlagos devizakamatot.