Borúlátó gyáripari beszerzői index az eurózónában

Vágólapra másolva!
Decemberben a vártnál rosszabb, 48,4 pont volt az eurózóna átfogó decemberi gyáripari beszerzői menedzser-indexe, a novemberi 49,5 után. Ezzel immár a negyedik egymást követő hónapban áll az index 50 alatt, amely fölött a mutató a gazdasági növekedést jelezhetné.
Vágólapra másolva!

Az érték jelentősen elmarad a 49,7-es elemzői konszenzustól és az üzleti klímában a legjelentősebb rosszabbodást mutatja tavaly január óta.

Az átfogó decemberi indexen belül az új gyáripari megrendelések részindexe 49,1-re süllyedt a novemberi 51-ről, vagyis csökkent a rendelésérték. A foglalkoztatási részindex ugyanakkor a feldolgozóipari munkaerőállomány gyorsuló leépülését jelezte: ez a mutató az előző havi 46,3-ről decemberben 45,5-re romlott.

Az átfogó index romlásában jelentős szerepet játszott az eurózóna nagy gazdaságainak indexcsökkenése. A legnagyobb európai gazdaság, a német beszerzői indexe 46,9-et jelzett a novemberi 49,0 után. Nagy-Britanniában 49,5-re, öthavi mélypontra csökkent a mutató decemberi értéke a novemberi felülvizsgált 50,1-et követően.

A fő európai részvénypiacokra nem hatott jelentősen az adat: a frankfurti DAX-30 mutató az index nyilvánosságra hozatala után is megőrizte nyereségét, a londoni FTSE-100 pedig a nyitáskori mozgását folytatva, tovább ingadozott a pozitív és a negatív tartomány között.

Az euró kissé gyengült a dollárhoz képest Londonban és az adat nyilvánosságra hozatalát követő háromnegyed óra után 1,0475 dolláron állt.