Megugrott az olaj ára

Vágólapra másolva!
Erőteljesen emelkedett a nyersolaj világpiaci ára arra a hírre, hogy az Egyesült Államok olajtartalékai 26-éves mélypontra estek a venezuelai sztrájk hatására. Az északi-tengeri alaptípus, a Brent hordójának ára több mint 2 százalékkal emelkedett.
Vágólapra másolva!
American Petroleum Institutehttp://api-ec.api.org/newsplashpage/index.cfm

A reggeli kereskedésben 29,35 dollárra ugrott a Brent hordójának ára, miután kiderült, hogy a venezuelai szállítmányok hiányában 26 éve nem látott szintre esett az amerikai stratégiai tartalék szintje. A amerikai könnyűolaj hordójának ára közel 32 dollárra emelkedett. Az amerikai olajügyi intézet (American Petroleum Institute) jelentése szerint a stratégiai tartalékok szintje több mint 3 százalékkal csökkent a december 27-ével végződő héten, írja a BBC News.

OPEC - kőolajexportáló országok szervezetehttp://www.opec.org/

Venezuela a világ ötödik legnagyobb olajexportáló országa, és az Egyesült Államok olajimportjának mintegy 13 százalékát biztosítja. A december 2-dika óta zajló sztrájk miatt kevesebb, mint 10 százalékot tudott az Egyesült Államokba szállítani a dél-amerikai ország. A stratégiai készletek esésében közrejátszott az is, hogy heves viharok miatt Amerikának októberben nem sikerült feltárni egy olajmezőt a Mexikói öbölben.

Hétfőn az olaj árfolyama kétéves csúcspontot ért el. 2002-ben a Brent árfolyama 44 százalékkal emelkedett.