Áramhiány Finnországban

Vágólapra másolva!
A finn kormány az ország áramfogyasztásának esetleges korlátozását fontolgatja, ugyanis a rendkívüli hideg időjárás miatt rekordnagyságú a lakossági áramfogyasztás.
Vágólapra másolva!

A rekordméretűvé vált lakossági fogyasztás miatt a kereskedelmi miniszter azzal fordult a finnekhez, hogy takarékoskodjanak az árammal, a fűtésre használjanak inkább fát, ne működtessék a hűtőszekrényeket és a számítógépeket és mérsékeljék a lakások felfűtését. A helyzeten csak tovább nehezít, hogy a kilowattonként 10 euróra emelkedett nagykereskedelmi árak további növekedésére lehet számítani az ipari fogyasztók ünnepek utáni bekapcsolódásával a jövő héttől.

A szokatlanul száraz nyár miatt a vízi erőművek tartalékai alacsonyan állnak, és amennyiben valamilyen technikai gond merül fel az erőművekben, elképzelhető, hogy a kereskedelmi és ipari minisztérium az áramfogyasztás korlátozására kényszerül - derül ki a miniszter szavaiból. Finnországban legutóbb 1977-ben racionalizálták az áramellátást az akkori ipari sztrájk miatt. Az ország a villamos energia 17 százalékát nyeri vízi erőművekből.