A vártnál kisebb költségvetési bevételek

Vágólapra másolva!
Az államháztartás fő adó- és járulékbevételei közel 110 milliárd forinttal haladták meg tavaly a módosított előirányzatokat, más bevételi tervek viszont nem teljesültek - tudta meg a Napi Gazdaság. A Pénzügyminisztérium (PM) kedden közli az alrendszerek előzetes mérlegét.
Vágólapra másolva!

Elmaradt a várakozástól a befolyt általános forgalmi adó decemberben: a Napi Gazdaság értesülései szerint mindössze 34,0 milliárd forint nettó bevételt könyvelhetett el a költségvetés, pedig a hivatalos előrejelzések 100 milliárdról szóltak. A fő ok a visszautalások megugrása: az év utolsó hónapjában az adózóknak kiutalt több mint 186 milliárd forint csaknem 80 milliárddal haladja meg az esztendő havi átlagát. Elképzelhető, hogy decemberre halmozódott fel nagyobb összegű visszautalás, ám valószínűbbnek tűnik, hogy a pénzügyi tárca előrehozta az egyébként januárban esedékes kiutalások egy jelentős részét. Míg a 2002-es mérleget érdemben már nem tudja befolyásolni ez a néhány tízmilliárd forint, az idei egyenlegre jótékony hatással lehet.

Az utóbbi forgatókönyvnek nagyobb a valószínűsége azért is, mert az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke egy hete még 100 milliárdos decemberi várható áfabevételről beszélt. Az pedig nem valószínű, hogy épp az adóhivatal elnöke ne lenne tisztában a visszautalások alakulásával, ha azok a szokásos eljárás szerint, a határidők betartásával történnek. Az adózóknak tavaly összességében visszafizetett áfa összege mindenesetre csaknem megegyezik a költségvetés nettó áfabevételével.

APEHhttp://www.apeh.huPénzügyminisztériumhttp://www.p-m.hu

Figyelemre méltó az is, hogy a decemberi, ünnepekkel zsúfolt hónapban a befolyt bruttó - visszautalások előtti - áfa összege alig haladta meg a havi átlagot. A belföldi forgalom után fizetett adó csaknem tízmilliárddal el is maradt attól, ami azt jelzi, hogy a kiskereskedelemben nem a várakozásoknak megfelelően alakult az ünnepi szezon. Az import után fizetett áfa 11 milliárddal nagyobb volt a múlt év havi átlagánál. A tavaly összességében elért 1304,7 milliárd forint áfa 60,8 milliárddal, azaz 4,88 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi bevételt.

Amilyen mérsékelten teljesített az áfa, olyan jól alakult az szja: az államháztartási szinten elért 1275 milliárd forint decemberre 135,2 milliárdos bevételt jelentett. A havi átlag ezen adónem esetében 80,3 milliárd forint volt. Az évközi közalkalmazotti béremelések hatásán túl valószínűleg az év végére jellemző jutalomeső emelte a bevételeket, de osztalék kifizetés is állhat a jelenség mögött.

Társasági adóból a gazdálkodók túlteljesítették a tervet, a pénzintézetek azonban meglepetésre elmaradtak az előirányzattól, sőt a 2001. évi tényleges bevétel is nagyobb volt ezen a soron. Pedig november végén még másra lehetett számítani: az addig elért bevétel az éves előirányzat 67 százalékán állt, míg a gazdálkodóktól beszedett adó esetében a teljesítés 61 százalék közelében volt. Az elmaradás tehát az utolsó hónapban keletkezett.

Összességében a költségvetés és a társadalombiztosítás fő adó- és járulékbevételei 99,7 milliárddal haladták meg az előirányzatokat. Ezek a tételek azonban az alrendszerek bevételeinek csak egy részét teszik ki. A büdzsé esetében például a fogyasztási és jövedéki adókból vagy a vámbevételekből is összejöhetett némi többlet. Az viszont biztos, hogy az állami, kincstári vagyonból várt 68,8 milliárd forintból csak pár milliárdot realizálhattak. Ezt figyelembe véve a költségvetés ténylegesen elért bevételei elmaradhatnak az előirányzattól, s csak a kiadásoktól függ, hogy ez esetben a hiány mennyivel lesz magasabb a tervezettnél. A PM várakozása szerint tavaly az államháztartás 1540 milliárd forint deficitet ért el, ami a bruttó hazai termék (GDP) 9,2 százaléka.