Vágólapra másolva!
A tavalyi év szeptembertől novemberig tartó időszakában a nemzetközi szinten összehasonlítható munkanélküliségi ráta 5,9 százalék volt, ami 0,4 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Ebben a három hónapban a munkavállalási korú népesség 64,7 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónap átlagában 3 millió 894 ezer fő volt, amely gyakorlatilag ugyanannyi, mint az előző év azonos időszakában.

A munkanélküliek száma 2002. szeptember, október, november hónapok átlagában 245 ezerre változott, ami 17,8 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) ajánlása szerint számított munkanélküliségi ráta 5,9 százalék volt. Az uniós országokban októberben a munkanélküliségi ráta átlagosan 7,6 százalék volt.

KSHhttp://www.ksh.hu

A munkanélküliek 44,7 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást, a tartósan munkanélküliek aránya 2,3 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,1 hónap volt, ami hasonlóan alakult, mint egy évvel korábban.

A 15-24 éves fiatalok aránya az összes munkanélkülin belül 26,2 százalékot, az e korcsoportba tartozók munkanélküliségi rátája pedig 13,5 százalékot ért el, ami 2,7 százalékponttal magasabb az egy évvel korábban mértnél. (Az EU-országokban erre a korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő októberben 15,3 százalék.)

Az adminisztratív forrásból származó statisztika szerint november végén a regisztrált munkanélküliek száma 331 ezer volt. A nyilvántartott munkanélküliek közül 109 ezer fő kapott munkanélküli-járadékot, 3 ezren jövedelempótló támogatásban, míg az utóbbit felváltó rendszeres szociális segélyben 105 ezren részesültek - áll a KSH közleményében.