Szűz Mária kerülhet a magyar euróra

Vágólapra másolva!
Kossuth Lajos és Szűz Mária alakja, illetve a Szabadság-szobor és a Lánchíd képe lenne a legnépszerűbb hátoldal a magyar euróérméken -derül ki egy érmeforgalmazó cég közvélemény-kutatásából. A Sulinet honlapján meghirdetett pályázatra közel kétszáz ötlet, illetve rajz érkezett.
Vágólapra másolva!

A legtöbben Kossuth Lajost, Szűz Máriát, a Szabadság-szobrot, a Lánchidat, a Parlamentet, a magyar címert, Szent Istvánt és Árpád fejedelmet látnák szívesen a magyar euróérmék hátlapján - mondta a Blikknek Dr. Schmidt Kálmán, az S&K Kft. ügyvezetője. A négy legnépszerűbb alakzatot Fritz Mihály szobrászművész megrajzolta. Ezüst emlékérméket adunk majd ki ezekkel az alakzatokkal.

Hasonló közvélemény-kutatás előzte meg az euró bevezetését Hollandiában és Franciaországban, ahol a gyerekek véleményét is kikérték, és a diákok rajzokat készítettek.

Pénzváltóhttp://origo.eco.hu/bank/penzvalto/penzvalto.php

Amennyiben csatlakozunk az Európai Unióhoz, várhatóan 2007-ben vezetik be Magyarországon az eurót. Bankjegy nem készül nálunk, mert külföldön hatalmas készletet halmoztak fel belőle - mondta Misusra Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője. Az érmék viszont itthon készülnek. Az előlap adott, a hátlap kidolgozására viszont pályázatot írnak ki. A külföldi példákhoz hasonlóan az érmék hátlapján építmény, híres ember vagy valamilyen nemzeti motívum lehet.